Jdi na obsah Jdi na menu
 


březí feny

Vzhledem k citlivosti embryí je dle Julie Fritzové lepší krmit masem vařeným, jelikož je březost pro fenu zatěžující, což podporuje uchycení případných patogenů ze syrového masa. Plody rostou exponenciálně, proto je třeba navýšit energetický příjem feny až v druhé půlce březosti (od 30.dne). Fena by však neměla přibrat na váze příliš (max. o čtvrtinu ideální váhy). Od druhé poloviny březosti krmíme ve 2-3 dávkách denně, fena může vyžadovat až o polovinu více krmiva než normálně. Feny před porodem někdy mohou trpět na zácpy - v tom případě přidáme oleje a vnitřnosti. Těsně před porodem podáme pouze poloviční krmnou dávku, abychom nepřetěžovali trávení. Březí feny mají zvýšenou potřebu bílkovin (až o 70%) a sacharidů. Také s kalcifikací kostí plodů v druhé polovině březosti stoupá potřeba vápníku a fosforu - při nedostatku může dojít k tzv. eklampsii. Dále je třeba dostatek železa pro produkci kolostra a jodu. 

Eklampsie - stav březí feny, který hrozí okolo porodu a hrozí především malým plemenům. Charakterizují jej svalové křeče a horečka, neklid. Jedná se o nedostatek vápníku v těle feny. Vyhledejte veterináře. 

Kojení - trvá 2 až 6 týdnů. Potřeba energie feny se odvíjí od počtu štěňat a týdnu laktace, přičemž vrcholu dosahuje mezi 3-5 týdnem, též potřeba vápníku je až 5x vyšší než normálně. První dny po porodu feny často příliš nejedí. Později platí pravidlo, že na každé štěně přičteme ke krmné dávce 1/4 záchovné dávky feny. Fena by neměla ztratit více jak 10% váhy. Nebojte se přidávat tučná masa, mléko, oleje a vejce. Laktující fena také potřebuje hodně vody - hlídejte proto hladinu v její misce. 

Někdy se může stát, že se u kojící feny objeví zažívací potíže - ať už v důsledku krmení velkým množstvím škrobu, obtížně stravitelnými bílkovinami (upravte krmnou dávku) nebo zvrací bez horečky v období 3-4. týdnu laktace = toto je přirozené chování.

Samotná štěňata můžeme kolem 3-4. týdnů začít přikrmovat. Tím se začne produkce mléka u feny snižovat. Štěňatům rostou zuby, proto je vhodné, aby byla strava kašovitá, vlažná, dobře stravitelná pokojové teploty, vyvážená a hygienicky nezávadná. Může být i na bázi syrové stravy. Po odstavu štěňat (ideálně kolem 8.týdne) začneme feně snižovat množství potravy. 

převzato z BARF - Julia Fritz