Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hygienické zásady

Pro zopakování jsem založila ještě speciální stránku se všemi hygienickými pokyny ke krmení syrovým masem. 

Při krmení tímto stylem potravy musíme mít na paměti, že se jedná o maso a k potravě se tedy jako k masu musíme chovat a dodržovat hygienu. Nejprve se zamyslíme nad tím, zda nemáme v domě osoby se slabší imunitou (děti, nemocné lidi) a zařídit, aby s psí stravou pokud možno nepřicházeli do kontaktu. Někteří psi mají totiž tendence tahat potravu po zemi - pokud toto dělá i náš pes, umístíme jeho misku do malé místnosti s pokud možno dobře omyvatelnou podlahou a bez možnosti znečistit něco hůře vypratelného (koberec, gauč atp.). Pokud máme my sami zvíře se slabou imunitou či špatným trávením, doporučuji se syrové stravě vyhnout a krmit raději vařenými jídly (kosti vždy syrové!).

1. Nehledě na to, zdali máme maso z eshopu či ze supermarketu, měli bychom jej aspoň na 3 dny přemrazit ideálně pod -20°C. Mráz sice nezničí všechny bakterie, ale zato je oslabí a nestihnou se tak namnožit, aby způsobily infekci. Maso ze supermarketu před zamražením ideálně omyjeme proudem vody, abychom mechanicky odstranili mikrobiální povlak. 

2. Při manipulaci s masem odklidíme vše, co by mohlo být kontaminováno. My sami můžeme pracovat v latexových rukavicích. Ideální je vyčlenit si krájecí prkénko zvlášť na přípravu barfu. Nedáváme si ruce od syrového masa do úst či jejich okolí. 

3. Po skončení práce s masem umyjeme vše, čeho se maso či naše ruka od masa dotýkala, savem a pořádně opláchneme. Důkladně si umyjeme ruce. V mrazáku a lednici doporučuji si vyhradit oddělený prostor, kde budeme rozmrazovat či skladovat maso, abychom nekontaminovali potraviny pro lidskou spotřebu.

4. Jak již bylo řečeno - psa krmíme buď venku či v malé místnosti, kde lze kontaminovat jen minimum věcí. Poté, co pes dožere, doporučuji setřít mu hubu vlhkým ubrouskem a cca 30 minut po jídle se nenechat olizovat. Savem umyjeme kontaminované plochy a psí misku. Znovu si pečlivě umyjeme ruce. 

5. Odpůrci krmení barf stravou tvrdí, že pes krmený masem vylučuje v trusu bakterie, které má i hubě. Bohužel vás musím upozornit, že pes je pes a proto pěstuje zvyky, které nejsou příliš hygienické - nezávisle na typu stravy. Proto nechat se olizovat od svého psa vždy přináší jisté riziko, ať už pes žere granule nebo barf. A k trusu - myslím, že nám nemusí záležet na bakteriální koncentraci v rámci něčeho, čehož se nezamýšlíme dotýkat a co nechceme, aby se nacházelo poblíž našich obytných prostorů....