Jdi na obsah Jdi na menu
 


jak přejít na syrovou stravu

Existuje několik metod, jak přechod uskutečnit. Dle mého názoru ale pokud chceme přejít na syrovou stravu, je dobré nespěchat a přecházet postupně, abychom snížili pravděpodobnost zažívacích potíží. Štěňata zvládnou přechod i za 2 týdny, dospělí psi přechází zpravidla 3 týdny, senioři a citliví psi pak 7 a více týdnů. Pro začátek je dobré zvolit bílé lehce stravitelné maso s minimem tuku, například kuřecí.

Přechod štěně a dospělý pes:

První týden krmíme jen bílou libovou svalovinu (70%), kosti (10% - nejlepší pro začátek jsou kuřecí krky) a zeleninové pyré (20%). 

Druhý týden už můžeme přidat červené maso do svaloviny. 

Třetí týden můžeme začít podávat orgány (10%).

Je třeba si uvědomit, že psi při přecházení mohou mít řidší stolici. K zahuštění se přidávají kosti, při přechodu doporučuji podávat probiotika a prebiotika. U štěněte, pokud nejsou žádné potíže, můžete přidat červené maso a orgány už druhý týden. 

Senior a citlivý pes

První týden krmíme libovou bílou svalovinu (60%) a zeleninové pyré (40%) 

Druhý až třetí týden už přidáme mleté kosti (10%) a pyré snížíme na 20%. 

Čtvrtý až pátý týden můžeme začít přidávat červené maso do svaloviny. Kosti stále meleme. Do zeleninového pyré můžeme zařadit trochu vařené škrobnaté suroviny. 

Šestý až sedmý týden zkusíme přidat orgány (10% - z toho játra max 5%), nenamleté kosti a zeleninové pyré snížíme na 10%. 

Pokud v této fázi nemá pes žádné potíže, zkusíme přejít na plný barf. Je dobré i nadále volit lehko stravitelné suroviny. Citlivé psy můžou některé suroviny zatěžovat, stejně tak senioři mají díky věku zpravidla horší trávení, takže je nutno postupovat pomalu. 

Dále si pravděpodobně všimnete, že váš pes po přechodu na syrovou stravu mnohem méně pije. To protože maso a zelenina obsahují velké množství vody a pes tak přijímá vodu z potravy. Granule, ať už extrudované nebo lisované za studena, jsou dehydrované (zbavené vody), takže pejsek musí víc pít, jelikož z potravy žádnou vodu nezíská. Exkrementy se stanou menšími a méně častými kvůli lepší vstřebatelnosti živin. Také kvalita srsti se může zlepšit a chlupy získají lesk. U některých psů, kteří mívají potíže např. s análními žlázkami, může problém zcela vymizet.