Jdi na obsah Jdi na menu
 


doplňky

24. 3. 2021

Když se řekne slovní spojení doplňky stravy, málokdo si vybaví něco jiného než kapsle či prášky. V psím jídelníčku by však mělo jít ideálně pouze o přírodní látky, které jsou psovi nějak prospěšné či doplňují živiny, které v potravě nejsou dostatečně zastoupeny. 

Vejce (slepičí, křepelčí)

Jakožto zárodek nového jedince je vejce vyloženě napěchováno živinami, především pak luteinem a B-komplexem. Pokud krmíme vejce i se skořápkou, je lepší jej zakapat citronem, který skořápku naruší a umožní tak tělu si vzít potřebný vápník. Někteří chovatelé nekrmí syrový bílek, jelikož vyvazuje biotin (vitamin H). To je pravda, avšak pokud to s krmením vajec příliš nepřeháníme (max.2 týdně -což je vhodné nepřekračovat i kvůli tomu, že jsou velmi nutričně nabušená), tak nebude mít bílek na našeho psa žádný dopad. Navíc samotný žloutek je na biotin bohatý plus se nachází i v ostatních surovinách. Vaječná skořápka je vynikající zdroj vápníku, obsahuje až 40 000 mg na 100 g skořápky (8% z hmotnosti vejce tvoří skořápka).

obsah avidinu v různých vejcích: (zdroj)

slepičí vejce  - 9,8 mcg/ g x 5,3 mcg/g biotinu ve žloutku

křepelčí vejce - 8,5 mcg/g 

perliččí vejce - 9,4 mcg/g 

krůtí vejce - 16 mcg/ g 

Bylinky

Některé bylinky, jak je známo, mají léčivé a podpůrné účinky na lidi. Zda je tomu tak i psů je stále předmětem diskuzí. Je však lepší příliš neexperimentovat a raději se držet klasických kuchyňských druhů jakými je bazalka, rozmarýn a tymián, ty můžeme podávat v malých množství denně (málo kvůli éterickým olejům). Dále můžeme přidat klasické luční byliny jako jitrocel, pampeliška, sedmikráska, ostružiník, maliník, jahodník, kopřiva či šípek.

Pivovarské kvasnice

Pivovarské kvasnice se přidávají do potravy, jelikož zvyšují přitažlivost pokrmu pro psa a tím i jeho chuť k jídlu, podporují střevní mikrofloru a dle některých majitelů odpuzují parazity. Sama toto tvrzení považuji za poněkud diskutabilní. Dále jsou kvasnice bohaté na živiny, zvláště na B-komplex. POZOR! Pivovarské kvasinky nejsou to samé co droždí! Droždí obsahuje živé kvasnice, které produkují plyny a alkohol, což může po pozření psa otrávit či mu způsobit torzi žaludku. Pivovarské kvasnice jsou oproti tomu mrtvé a bezpečné. Nikdy proto pivovarské kvasnice nenahrazujte droždím!

Mléčné výrobky

Mléko může být pro psa do jisté míry prospěšné, avšak při vyšších dávkách může vyvolat trávicí obtíže. Člověk je jeden z mála savců, kteří dokáží trávit mléko i v dospělosti. Doporučuje se ovčí nebo kozí mléko či kolostrum, jelikož jsou lépe stravitelné, nejlépe ve formě sýru, jogurtu či kefíru. Viz článek mléčné výrobky.

Med

Med a propolis je velmi oblíbený, je však na místě být opatrný - med obsahuje mnoho cukru, navíc může obsahovat i spory botulismu, proto je lepší med nedávat zvířatům se slabou imunitou či dát med pasterizovaný. 

řasy a klíčky

Řasy můžeme podávat buď sladkovodní (občas) - chlorela a spirulina, podporují mikrofloru a imunitu. Zejména jsou však vhodné pro denní konzumaci mořské řasy (kelpa - Ascophyllum), pokud pes nežere mořské plody. Mořské řasy jsou bohaté na jod - je však třeba řádně spočítat množství, které by pes měl dostat, aby nedošlo k předávkování. Velmi vhodným doplňkem jsou pak klíčky - např. pšeničné klíčky - jsou bohaté na mangan a vitamín E.

Kloubní doplňky

Vhodný doplněk především pro psy v zátěži, štěňata či velké psy, staré psy a plemena s tendencí ke kloubním problémům. Kloubní výživa může být buď ve formě čistého hydrolyzovaného kolagenu nebo prášku vyrobeného specializovanou firmou. Obecně tyto produkty obsahují dvě zásadní látky - chondroitin a glukosamin, které prospívají kloubům. 

Rostlinné oleje

Pro psy jsou důležité zejména dvě rostlinné mastné kyseliny a to kyselina linolová a kyselina alfa-linolová (dále ještě kys. arachidonová). Na kyselinu linolovou je bohatý zejména pupalkový, bodlákový a slunečnicový olej. Kyselinu alfa-linolovou zase obsahuje ve velkém lněný a konopný olej. Pro pokrytí potřeb psa je dobré přidávat dva druhy oleje - jeden bohatý na kys. linoleovou, druhý bohatý na kys. alfa-linoleovou. 

Živočišné oleje 

Ze živočišných mastných kyselin jsou pro psy důležité DHA a EPA. Ty se nachází v tučných mořských rybách. Pokud však pes ryby odmítá či jimi z nějakého jiného důvodu krmit nemůžete, je skvělou náhradou lososový olej či olej z tresčích jater, který by měl obsahovat vysoké množství vitamínu D a EPA+DHA kyselin. S rybími oleji však také opatrně, aby nedošlo k předávkování vitamínem A (zvlášť pokud krmíme i játra - každý olej obsahuje jiné množství vitamínu A) a vitamínem D, zároveň hlídat dostatečný příjem vitamínu E, neboť rybí oleje vitamín E částečně vyvazují.

Krev

Ano, čtete dobře. Divoká zvířata v přírodě pořádají kořist i s krví, která je zdrojem železa, vody atp., naši psi však jedí maso vykrvené, proto je velmi prospěšné čas od času koupit krev a pokrm psovi zalít. 

křemelina a léčivá hlína

Křemelina je bohatá na oxidy křemíku, podporuje zdravou srst a pohybový aparát. Léčivá hlína se používá především proti zažívacím potížím.

procentuální zastoupení kyseliny linolové a kyseliny alfa-linolové v různých rostlinných olejích - zdroj BARF syrová strava, J.Fritz