Jdi na obsah Jdi na menu
 


kosti

24. 3. 2021

Kosti jsou nejdůležitější a nejpřirozenější zdroj vápníku a fosforu pro psa, je však důležité vědět, že krmení jimi přináší jistá rizika. Mezi taková rizika patří vzpříčení kosti v krku, tlamě, zlomené zuby, ucpání či protržení střev. Ačkoliv tato rizika nelze zcela odstranit, je možné je minimalizovat dodržováním bezpečnostních zásad. První taková zásada je nekrmit psa vařenými kostmi! Vařená kost má tendence se štěpit a vytvářet ostré úlomky a právě vařené kosti posílají na veterinu nejvíce psů.

Poranění tlamy, jícnu, žaludku či střev se dá předejít krmením psa tzv. masitými kostmi, což jsou kosti, které jsou obaleny masem - například kuřecí křídla či krky. Psí trávení je uzpůsobeno právě k přijmu kostí obalených masem - maso totiž obalí ostré kusy kosti a umožní jim bezpečně procházet trávicím traktem. Masité kosti také kromě kostí obsahují i šlachy, vazy a synoviální tekutinu v kloubech, což jsou prospěšné komponenty pro psí organismus ve formě kolagenu a chrání psí zuby před kontaktem přímo s tvrdou kostí. Samotné šlachy, vazy a chrupavky ale mezi kosti nepočítáme - ty patří do svaloviny!

Také je důležité si uvědomit, že ne každý pes je schopen kosti žrát. Někteří psi kosti nedokáží trávit a mají kvůli nim zdravotní potíže. V takovém případě pejska netrápíme a kosti nahradíme kvalitní kostní moučkou. Malá štěňata začínáme učit žrát kosti na kostech měkkých, bezpečných a dutých, jako jsou již výše zmíněné kuřecí krky či křidélka, příp. křepelka či králík, pokud je pes alergický na kuřecí. Pokud kosti štěně nedokáže rozkousat, můžeme je pro začátek trochu pomlít a postupně dávat i větší kosti. Některá štěňata kosti odmítají, dokud nepřezubí. Bedlivě sledujte psí výkaly, jelikož právě exkrementy jsou nám zpětnou vazbou, zda krmíme dobře. Jak jsem již zmiňovala, zatímco vnitřnosti jsou projímavé, naopak kosti stolici ztužují. Pokud má tedy pes řídkou stolici, zkuste přidat kosti. Naopak pokud má problémy se zácpou či jsou exkrementy ihned po vzniku šedivé až bílé barvy a drolí se, měli bychom množství kostí v potravě snížit. 

Při krmení kuřecích, kachních či krůtích krků našemu psovi nesmíme také zapomenout, že krky obsahují štítnou žlázu, která přirozeně obsahuje jod. Pokud tedy krmíme současně mořské ryby či plody nebo kelpu, je dobré její množství snížit na polovinu. 

Asi nebude překvapení, že zásadní vliv na zdraví našeho psa velikost kostí, které do potravy přidáváme. Například pro malá plemena jsou vhodné pouze ty nejměkčí, abychom neriskovali zlomení zubů - kuřecí, králičí, křepelčí. Větší a velcí psi mohou dostávat i krůtí kosti, vepřové či jehněčí. Vždy je ale třeba psa hlídat, abychom mohli v případě nesnází zasáhnout. Nedoporučují se silné kosti z končetin velkých zvířat, jelikož bývají mimořádně tvrdé a riziko zlomení zubů je zde vysoké.

Dalším problémem, který řeší lidé krmící syrovou stravou, je čistý obsah kosti v masité kosti. Často totiž děláme tu chybu, že počítáme celou masitou kost jako kost, avšak to není dobře - většina masitých kostí je tvořena kostní hmotou a zbytek tvoří svalovina, šlachy, vazy, kůže, tuk atp. Proto si nyní obsah kostí v masitých kostech ukážeme:

Celé kuře - 32% kosti, 68% maso 

celá kachna - 28% kosti, 72% maso

celá krůta - 21% kostí, 79% maso

celý králík - 28% kosti, 72% maso 

kuřecí a kachní hlava - 75% kostí, 25% maso 

kuřecí krky - 75% kosti, 25% maso - bez kůže

kachní krky - 50% kosti, 50% maso

krůtí krky - 45% kosti, 55% maso 

kuřecí a kachní skelet - 80% kosti, 20% maso

kuřecí křídlo - 46% kosti, 54% maso 

kuřecí čtvrtky - 30% kosti, 70% maso

kuřecí a krůtí stehýnko - 21% kosti, 79% maso

kuřecí paličky - 27% kosti, 73% maso 

krůtí paličky - 38% kosti, 62% maso 

kachní běhák - 60% kosti, 40% maso

jehněčí žebra - 27% kosti, 73% maso

vepřová žebra - 30% kosti, 70% maso

křepelka (kuchaná) - 30% kosti, 70% maso

křepelka (nekuchaná s peřím) - 10% kosti, 90% maso 

*ve 100 g drůbeží kosti je zhruba 6-20 g (v závislosti na zdroji) vápníku a  dalších 8 g fosforu

Zdroj: perfectlyrawsome, therawfeedingcommunity, rawpetsrule, https://www.agriculturejournals.cz/publicFiles/08103.pdf