Jdi na obsah Jdi na menu
 


mléčné výrobky

5. 9. 2021

V životě každého savce existuje období, kdy se živí mateřským mlékem. Mateřské mléko je substance mimořádně výživná, krom toho obsahuje i mléčný cukr, neboli laktozu. Po dobu, kdy saje mléko, má jedinec schopnost tento cukr štěpit za pomocí enzymu jménem laktáza, kterou jeho tělo vyrábí. Po odstavu od matky a přechodu na pevnou stravu však dojde k ukončení syntézy laktázy a my tak ztrácíme schopnost trávit mléko. Člověk je však výjimkou, neboť u něj vznikla mutace pro gen syntetizující laktázu, čímž nedojde po odstavu k jeho zablokování a jsme tak schopní trávit mléko i nadále (s výjimkou lidí s intolerancí laktozy). Bohužel u psů a koček k této mutaci nedošlo, a tak by klasické kravské mléko bohaté na laktozu pít neměli - mohou z něj mít zažívací potíže. 

Kozí a ovčí mléko a mléčné výrobky jsou však jiný příběh. Zde je obsah laktozy nižší, nuže by jejich trávení pro naše mazlíčky neměl být v menších množstvích problém. Nejnižší obsah laktozy mají sýry, jogurty zase obsahují i prospěšné kultury - vždy ale krmíme jen kvalitní a neochucené jogurty, mléka, sýry a kefíry. Mléko a mléčné výrobky jsou bohaté na minerály, zejména vápník. Existuje i tzv. kolostrum, speciální druh mléka, kterou produkuje savčí samice bezprostředně po porodu a je nejvýživnější - obsahuje dokonce protilátky. 

Proč jíst mléčné výrobky a jakých mýtů se vyvarovat? | WomanOnly

(womanonly.cz)