Jdi na obsah Jdi na menu
 


svalovina

24. 3. 2021

Základem syrové stravy by měla být svalovina (více jak 62% pro dospělé zvíře). Důležité je si uvědomit, že za svalovinu se, kromě klasických svalů jakými jsou prsa či stehna, počítají i svalnaté orgány, jako například srdce, svalnaté žaludky, jazyk, ale i třeba chrupavky a šlachy.

Svalovina se dělí na dvě hlavní kategorie - maso červené a maso bílé. Masa červená jsou masa ze zvířat, která typicky většinou stojí, takže jejich svaly musí neustále pracovat, a proto mají vyšší koncentraci myoglobinu, což způsobuje tmavší zbarvení masa. Také mají odlišné chemické složení než masa bílá. Bílá masa jsou z lehčích živočichů a mají typicky nižší koncentraci myoglobinu a jeví se tak světlejší. U každého druhu masa je uvedeno, zda se jedná o maso červené či o maso bílé. Psí jídelníček by měl ideálně obsahovat alespoň jedno červené a jedno bílé maso. Maso je obecně hlavním zdrojem bílkovin, dále obsahuje především spoustu fosforu, sodíku a draslíku, červené maso pak i železo v podobě myoglobinu. 

(stravaganza.blogspot.com)

Bílá masa:

Kuřecí svalovina (nutriční profil)

Široce dostupné a lehce stravitelné maso, dobré při přechodu na syrovou stravu. Je však známo tím, že na něj někteří psi mohou být alergičtí, proto je třeba psa sledovat, zda nejeví známky alergie (škrábání se, zažívací potíže) a v případě potřeby nahradit jiným masem. Kuřecí maso s kůží je pak přirozený zdroj keratinu a především živočišného tuku.

Krůtí maso (nutriční profil)

Dobrá alternativa k masu kuřecímu, obsahuje méně tuku. Též široce dostupné maso. 

křepelčí maso (nutriční profil)

Křepelku též často najdeme v nabídce. Pokud je ještě ideálně s droby, jedná se o skvělou dávku "celé kořisti". Křepelčí maso psům většinou velmi chutná.

Králičí maso (nutriční profil)

Též jemné maso, které se dá snadno sehnat. Vhodná alternativa pro psy s alergií na kuřecí či drůbeží. 

Svalnaté droby - srdce (hovězí, krůtí, vepřové, kuřecí, jehněčí), žaludky (krůtí, kuřecí), plíce (vepřové, jehněčí, hovězí)

Svalnaté droby, zejména srdce, jsou bohaté na minerály a tvoří velmi hodnotnou část psího jídelníčku. Srdce obsahuje kromě železa i spoustu taurinu, který má zásadní vliv na srdeční činnost našeho psa. Žaludek zase obsahuje sodík a chlor. 

červená masa:

hovězí maso (nutriční profil)

Široce dostupné červené maso, o něco tučnější - třeba vybírat libovější. Je bohaté na železo, avšak též může být alergen.

vepřové maso (nutriční profil)

Další široce dostupné červené maso, které je však velmi tučné. Také je třeba vepřové odebírat z dobrých zdrojů, jelikož mohou obsahovat boubele tasemnic a motolic ( u mas z jatek a mas pro lidskou spotřebu je přítomnost parazitů prakticky vyloučena)

husa (nutriční profil) a kachna (nutriční profil)

Ač se jedná o drůbeží, považují se též za červené maso. Husa a kachna bývají velmi chutné, avšak také velmi tučné.

jehněčí maso (nutriční profil)

Aromatické a tučnější, bývá však oblíbené. Může být obtížnější jej sehnat. Bývá hypoalergenní.

zvěřina a její droby (jelení, dančí, srnčí, bažant, holub)

Zvěřina je na živiny velmi bohaté maso, jelikož pochází z volně žijících zvířat. Může ale také obsahovat více parazitů, proto by mělo být alespoň na měsíc zamrazeno. Patří sem jelení, dančí, srnčí, bažant, holub atp.

Nikdy nekrmíme maso z prasete divokého/divočáka! Maso může totiž obsahovat Aujezského chorobu, pseudovzteklinu, která je velmi nebezpečná!

Nedoporučuje se ani zaječí - může způsobit tularémii. 

Maso ze supermarketu opláchneme, přemrazíme minimálně 3 dny na -20°C a po rozmrazení ihned zkrmíme.