Jdi na obsah Jdi na menu
 


umělé doplňky - jak je správně použít

2. 11. 2021

Pokud z nejrůznějších důvodů psovi ve stravě chybí určité vitamíny či minerály a nelze je doplnit přírodními doplňky, je na místě sáhnout po doplňcích umělých. Umělé doplňky vitamínů a minerálů existují zpravidla ve třech formách - cheláty, organické sloučeniny a anorganické. A právě ony cheláty jsou pro psa nejlépe vstřebatelné dle stránky vseokrmivech.cz. Co jsou to cheláty? Jedná se o komplexní sloučeniny, ve kterých se na centrální atom váží dva a více atomů ze skupiny ligandů. Chelátům bychom měli tedy dávat přednost před ostatními formami doplňků - krom vitamínů, které se v podobě chelátů nevyskytují. Další vhodnou alternativou jsou organické sloučeniny (šťavelany, picolináty např.). Nejméně stravitelné jsou anorganické sloučeniny jako třeba síran měďnatý, který se běžně používá v levných granulích jako zdroj mědi - z laboratoře však vím, že se lidem rozhodně nedoporučuje tuto sloučeninu konzumovat... 

Dále vybíráme doplňky (ano, můžete i ty z lékárny, pokud splňují zde uvedené) s minimem vedlejších látek (glycerol, konzervanty, antioxidanty, barviva, příchutě...), které psovi nemusí dělat dobře. 

Za mě doporučuji, pokud tedy chcete sáhnout po umělých doplňcích, kupovat jednotlivé látky (např. čistý zinek) a ne kombinace (zinek+vitamín C). Nemůžete si pak volně nastavovat dávkování.

Problematické mohou být i tzv. balancery, produkty, které obsahují určité spektrum vitamínů a minerálů. Pokud chceme používat balancery, neměli bychom je bezhlavě míchat do krmiva, zvlášť pokud si nejsme jistí, kolik čeho pes přijímá. Takový balancer totiž obsahuje třeba měď a zinek, což chceme doplnit, zároveň ale i vápník, fosfor, jod a vitamín A. Pokud má však pes v potravě posledně vyjmenovaných látek dostatek, hrozí předávkování a zdravotní potíže. Při používání balancerů je tedy dobré si za a) zjistit, co daný balancer přesně všechno obsahuje a za b) ujistit se, že psa balancerem nepředávkuji v oblastech, na které není podání určeno. Jednotlivé vitamíny a minerály oproti tomu obsahují jen jedinou látku, kterou chceme doplnit a nic dalšího.