Jdi na obsah Jdi na menu
 


Alergie

14. 9. 2021

Existuje rozdíl mezi potravinovou intolerancí a skutečnou alergií, ač příznaky jsou podobné - svědivost, vyrážka, trávicí potíže. Výzkumy ukazují, že pravou alergií, tedy stavem, kdy imunita organismu nesprávně identifikuje určitou látku (často proteiny, glykoproteiny) jako nebezpečnou a spustí imunitní odpověď, trpí minimum psů a většina psů s nežádoucí reakcí na určitou složku potravy trpí tzv. potravinovou intolerancí. Jedná se o stav, kdy organismus není schopný složku strávit (typicky nemá dost enzymu laktázy ke strávení laktozy) a tak se jí chce zbavit.

V obou případech však postupujeme obdobně - zahájíme eliminační dietu.

Protože imunitní odpověď nemůže nastat vůči látce, se kterou se organismus ještě nesetkal, používají se neobvyklá masa, jako například klokaní, pštrosí, koňské, králičí či kozí a přílohy brambory, proso, quinoa, amarant, tapioka (pokud je pes ještě nikdy neměl).

6-12 týdnů podáváme pouze suroviny, které pes ještě nikdy nejedl. Pokud příznaky ustoupí, je pravděpodobné, že se jedná o nesnášenlivost. (250 g libového masa, 300 g přílohy pro 10 kg psa)

 

Zdroj: BARF Julia Fritz