Jdi na obsah Jdi na menu
 


pankreatitida, nedostatečná funkce slinivky a cukrovka

14. 9. 2021

Slinivka je orgán, který má funkce jak endokrinní, tak exokrinní - tzn. vylučuje do krevního oběhu hormony inzulin, glukagon a somatostatin. První dva hormony ovládají hladinu cukru v krvi, třetí ovládá hladinu prvních dvou hormonů. Zároveň produkuje trávicí enzymy, které nám umožňují započít trávení živin v tenkém střevě a zásaditou tekutinu, která neutralizuje kyselé šťávy ze žaludku. 

Při poruše funkce endokrinní dochází ke stavu, jež nazýváme cukrovkou.

Při poruše exokrinní činnosti (stavu, kdy se enzymy aktivují příliš brzy a začnou natravovat střevo) zase k pankreatitidě, která může být chronická, ale i akutní. Pokud je činnost slinivky vrozeně špatná, trpí pes tzv. nedostatečnou funkcí slinivky (EPI). Při tomto stavu pes není schopen trávit některou ze složek potravy (bílkoviny, cukry, tuky), proto často neprospívá, nenabírá váhu, smrdí mu z tlamy, trpí na větry a mívá řídkou či hlenovitou stolici zbarvenou do žluta. 

Při akutní pankreatitidě pes odmítá potravu, zvrací, má průjem, může mít i teplotu. Jedná se o život ohrožující stav a pes potřebuje okamžitou veterinární péči.

V chronickém stádiu se střídají období bezpříznaková a mírné příznaky výše popsané.

Dieta pro psa s nemocnou slinivkou dle pana Šťourače:

Abychom ulevili slinivce, krmíme psa potravou bohatou na bílkoviny s málo tuky, zvláště nasycenými, které v tomto případě nahrazujeme škrobem a sacharidy. 

Dýňové nebo cuketové pyré s kozím mlékem a sýrem cottage, libové maso s nízkým obsahem tuku (krůtí, králičí, kuřecí, ryba) nebo vejce. Rozhodně nekrmíme tučná a červená masa. 

Pyré lze připravit i z rýže.

50% libové maso, tvaroh nebo cottage, 25% zelenina s nízkou glykémií (brokolice, salát, dýně, cuketa), probiotika, prebiotika, lososový olej, 25% škrobnaté přílohy (brambory, batáty, rýže, ovesné vločky - vařené a rozmixované na pyré).

Při EPI přidáváme do potravy i trávicí enzymy nebo slinivku (hovězí slinivka 20-50g/100 g krmiva - Julia Fritz, BARF).

Při dlouhodobé dietě přidáváme B12 a vitamín E. 

Cukrovka

Typická nemoc pro starší a obézní zvířata. Krom podávání inzulinu bychom měli podávat pravidelně stále stejné krmení ve stejných dávkách pro udržení glykémie v normě. Vyhýbáme se potravinám s rychlými cukry. Dalším problémem bývá stav hypoglykémie, který bývá přítomen i u psů, kteří cukrovkou netrpí - typicky u miniaturních psů s rychlým metabolismem. Hypoglykemie se projevuje především slabostí a malátností, vrávoráním. Při takovém stavu podáme rychlé cukry - med, kostku cukru. Jakmile se pes vzpamatuje, nakrmíme jej. 

 

Zdroj: Šťourač Milan MVDr., (2017) Pes Přítel Člověka (10), Orgánem Lásky je Slinivka.

BARF Julia Fritz