Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dehydratace masa

27. 9. 2021

Dehydratace je proces, při kterém z masa odstraníme vodu za zvýšené teploty, která ale nepřesáhne bod varu. Právě při dehydrataci nedosáhne teplota takové výše, aby se zničily živiny, které maso obsahuje, zároveň odstraněním vody a tuku mnohonásobně prodloužíme jeho trvanlivost. Tento článek může být užitečný i pro ty, kteří nebarfují, ale chtějí si vyrobit vlastní zdravé pamlsky pro psy. Krom pamlsků se dá dehydratace využít i v případě, že pejsek např. nechce orgány. Moje Alya se ani nedotkne syrové ledviny, zato dehydrovanou jí sežere s chutí. 

Pro dehydrataci, zvláště pak pokud dehydrujeme často, je dobré pořídit si sušičku. Můžeme však využít i klasickou troubu na pečení. Dehydrujeme co nejméně tučné maso, jelikož tuk zkracuje trvanlivost výsledku, případně jej z masa odřízneme. Poté nakrájíme na tenké plátky (cca 0,5 cm) a vyrovnáme na plech. Rozpálíme troubu na 60-70 °C a vložíme plech. Nastavíme si časomíru na 5 hodin, poté maso zkontrolujeme a případně dobu dehydratace prodloužíme. Dehydratované maso by mělo být tuhé, ale ohebné.

Pozor! Nedoporučuji zkrmovat ve velkém množství dehydrovaná játra, zvláště pak hovězí nebo vepřová, která jsou bohatá na vitamín A. Ten je sice termolabilní (rozkládá se v teple), ale k tomu dochází i při teplotách 100 °C jen z 20% - 80% retinolu v játrech zůstává!

Stejně tak bychom měli dávat pozor při zkrmování krků, hrtanů, jícnů a gurglí. Mohou obsahovat štítnou žlázu - ačkoliv tyroxin se při vyšších teplotách též rozkládá. 

Dehydrované pamlsky doporučuji skladovat v chladnějším prostoru s minimem světla.