Jdi na obsah Jdi na menu
 


krevní testy a tzv barf profil

23. 9. 2021

Pokud se zajímáte o barfování, tak vám zajisté neuniklo, že někteří barfaři nechávají svým miláčkům pravidelně odebírat krev a testovat na tzv. barf profil. Co to je?

V první řadě ať už krmíte čímkoliv, je vhodné, abyste nechali psovi cca jednou ročně nabrat krev, zejména pokud máte staršího pejska, abyste dokázali včas podchytit začínající problém. Klasická krev jde běžně jen na tzv. krevní obraz, což jsou základní parametry látek, které se nachází v krvi - např různé druhy bílých krvinek, červené krvinky, jejich koncentrace, průměr, hustota atp. Tyto hodnoty vypovídají spíše o obecném zdravotním stavu krve pejska než o kvalitě výživy jako takové. Dále se zkoumají parametry indikující kvalitu činnosti orgánů - pro játra jsou typické markery AST, ALP, cholesterol, albumin a bilirubin. Ledvinná funkce je zase definována hladinou močoviny v krvi a kreatininu, dlouhodobý problém indikuje SDMA. Dále nás zajímá slinivka, zvlášť pokud krmíme barfem - zkoumá se hladina glukozy, amylázy a lipázy. V neposlední řadě nás zajímá jod a štítná žláza (T4 a TSH). 

U psů na barfu je dobré rozšířit krevní testy i o barf profil - analýzu hladiny minerálů ( důležité jsou zejména vápník, fosfor, sodík, draslík, chloridy, hořčík, železo). 

Výsledky sice ukazují většinou jen aktuální stav psa, ale i tak nám mohou dát zpětnou vazbu, zda psovi nic nechybí a co případně poupravit. Nejdůležitější jsou však výsledky funkce jater, ledvin a slinivky, protože pokud bychom krmili klasickým barfem psa s nemocnými játry, ledvinami či slinivkou, aniž bychom si toho byli vědomi, můžeme mu vážně ublížit.