Jdi na obsah Jdi na menu
 


organizace lednice

23. 10. 2021

Při přípravě barf potravy se vám zajisté leckdy stane, že vám nějaké suroviny přebydou, které zrovna nejsou vhodné na lidskou spotřebu. Co s nimi? Dáte je do mrazáku. A takhle to ještě několikrát zopakujete, dokud jednoho dne s překvapením nezjistíte, že vám mrazák praská ve švech a vy ani nevíte, kolik čeho vlastně máte či nemáte. Pokud se vám to stalo, nezoufejte, i já jsem v takové situaci byla a během několika takovýchto zkušenostech jsem pochopila, že život barfaře je mnohem jednodušší, pokud máte v potřebách systém a pořádek. 

Jelikož je Alya malý pes, který za měsíc sežere 5 a čtvrt kilo potravy, tak si (plus mínus) vystačím s obyčejným mrazákem pod lednicí. Mrazák má tři poličky - v jedné skladuji zamrazený připravený barf, ve druhé skladuji maso, kosti a vnitřnosti a ve třetí zeleninu, ovoce a jogurt. I rámci poliček se snažím mít jednotlivé suroviny rozdělené, zvláště pak maso dle druhu. Ke skladování přebytečných surovin používám uzavíratelné sáčky, jelikož jsou skladné a dají se opakovaně použít. Když mi něco při přípravě přebyde či najdu v obchodě maso, jemuž končí trvanlivost, opláchnu to, uzavřu do sáčku, zvážím, nadepíšu a uložím. K nadepisování sáčků používám malířskou lepicí pásku, na kterou se dá psát tužkou i fixou a příliš v mrazáku nedegraduje. Vždy si poznačím, o co se jedná a kolik toho je. Tuto informaci si následně poznamenám i na papír, abych příště věděla, co mi chybí a co mám v mrazáku. Doplňky pak uchovávám stranou v krabici a též jsou nadepsané. Oleje uchovávám zakryté, aby nedošlo k jejich degradaci světlem. Ve vedlejší krabici pak skladuji zásobní věci, prázdné krabičky, formičky a pomůcky na přípravu barfu. 

Pozor, zjistila jsem, že některé ovoce a zelenina špatně snáší mrazení a rozmrazení - jedná se zejména o čekanku a banán. 

Každý má samozřejmě svůj systém jak přípravy tak mrazáku, někdo to řeší a někdo ne. Pokud však chcete být organizovaní, tohle byl váš návod.