organizace lednice
Při přípravě barf potravy se vám zajisté leckdy stane, že vám nějaké suroviny přebydou, které zrovna nejsou vhodné na lidskou spotřebu. Co s nimi? Dáte je do mrazáku. A takhle to ještě několikrát zopakujete, dokud jednoho dne s překvapením nezjistíte, že vám mrazák praská ve švech a vy ani nevíte, kolik čeho vlastně máte či nemáte. Pokud se vám to stalo, nezoufejte, i já jsem v takové situaci byla a během několika takovýchto zkušenostech jsem pochopila, že život barfaře je mnohem jednodušší, pokud máte v potřebách systém a pořádek.
Jelikož je Alya malý pes, který za měsíc sežere 5 a čtvrt kilo potravy, tak si (plus mínus) vystačím s obyčejným mrazákem pod lednicí. Mrazák má tři poličky - v jedné skladuji zamrazený připravený barf, ve druhé skladuji maso, kosti a vnitřnosti a ve třetí zeleninu, ovoce a jogurt. I rámci poliček se snažím mít jednotlivé suroviny rozdělené, zvláště pak maso dle druhu. Ke skladování přebytečných surovin používám uzavíratelné sáčky, jelikož jsou skladné a dají se opakovaně použít. Když mi něco při přípravě přebyde či najdu v obchodě maso, jemuž končí trvanlivost, opláchnu to, uzavřu do sáčku, zvážím, nadepíšu a uložím. K nadepisování sáčků používám malířskou lepicí pásku, na kterou se dá psát tužkou i fixou a příliš v mrazáku nedegraduje. Vždy si poznačím, o co se jedná a kolik toho je. Tuto informaci si následně poznamenám i na papír, abych příště věděla, co mi chybí a co mám v mrazáku. Doplňky pak uchovávám stranou v krabici a též jsou nadepsané. Oleje uchovávám zakryté, aby nedošlo k jejich degradaci světlem. Ve vedlejší krabici pak skladuji zásobní věci, prázdné krabičky, formičky a pomůcky na přípravu barfu.
Pozor, zjistila jsem, že některé ovoce a zelenina špatně snáší mrazení a rozmrazení - jedná se zejména o čekanku a banán.
Každý má samozřejmě svůj systém jak přípravy tak mrazáku, někdo to řeší a někdo ne. Pokud však chcete být organizovaní, tohle byl váš návod.