Jdi na obsah Jdi na menu
 


příprava aneb jak se krmí u nás

23. 4. 2021

Svou vlastní fenku plemene Kavalír King Charles španěl jsem začala krmit syrovou stravou od jejích tří měsíců, jelikož bylo poměrně obtížné do ní dostávat granule a začínaly jsme mít strach, že nebude mít dostatek živin pro správný růst a vývoj. Granule příliš nežrala, zato občasný dar z kuchyňské linky snědla bleskurychle a neměla po něm ani žádné zažívací problémy. Proto jsme přešly na syrovou stravu. Zatím prospívá, má plno energie a krásnou lesklou srst. Snad nikdy neměla zažívací potíže. Zůstaly jsme v režimu ráno kvalitní granule a večer syrová strava z důvodu hlídání a dovolených. 

Jak potravu připravujeme?

1. plánování a zdroje surovin

Pro zajištění diverzity potravy mám pro Alyu čtyři různé recepty, které pravidelně rotuji. Stojí víceméně na tom samém základu, avšak suroviny se mírně obměňují, viz. jídelníček. Vždy se však zaměřuji na podporu správného růstu a vývoje a na podporu kardiovaskulárního systému, jelikož jsou kavalírci náchylní k nemocím srdce. Potravu vždy připravuji na deset dní dopředu, což znamená, že cca do měsíce stihnu otočit všechny recepty. Aktuálně je Alye už víc jak rok a váží 6 kg, takže dostává 175 g syrové stravy a cca 20 g granulí, tzn. připravuji dávku cca 1750 g na 10 dní. Vzhledem k tomu, že je Alya malé plemeno a tím pádem má malou krmnou dávku, nemám problémy s uskladněním v lidském mrazáku či se zdroji surovin. U větších psů by to však mohl být problém. Pokud vlastníte více psů či velké plemeno, tak je lepší si pořídit zvláštní mrazák jen na psí stravu. Suroviny pak nakupuji povětšinou v obyčejném supermarketu - a to tak, že vykupuji za poloviční cenu maso a jiné suroviny, které by se jinak vyhodily, avšak jsou stále v pořádku a lidské kvality. To však pochopitelně příliš nejde, pokud vlastními velkého psa - proto se více vyplatí objednávat přes e-shopy. Pozor! Maso ze supermarketů je určeno k tepelné úpravě, nuže může obsahovat vyšší koncentrace bakterií než maso pro psy. Proto je dobré v případě, že vykupujeme maso odtamtud, jej přemrazit minimálně na 3 dny pod -20 stupňů a po rozmrazení rychle zkrmit, aby jej pes stihl strávit dřív, než se bakterie nastartují a začnou množit. Pokud máme psa s oslabenou imunitou, doporučuji maso vařit. 

2. příprava pokrmu

Připravím si na kuchyňskou linku všechny suroviny a nádobí - kávovou lžičku, kuchyňskou váhu, menší misku, velkou mísu, prkýnko, nože, mixér, hmoždíř, krabičky, ubrousky a pár hrnků. Poté, co si zkontroluji, že mám vše potřebné, ať už z řad surovin či pomůcek, začnu odvažovat správná množství jednotlivých komponentů. Z hygienických důvodů doporučuji začít ovocem a zeleninou a až poté s masem. Po odvážení a případně nakrájení na menší kousky vložím zeleninu do mixéru a namixuji pro lepší stravitelnost. Obsah mixeru vysypu do menší mísy. Dále si odvážím ovoce, obilniny, semena, oříšky a dám stranou. V hmoždíři si odmočím a následně nadrtím semínka či oříšky a odvážím doplňky - kloubní výživu, kelp a kvasnice, případně přihodím nějakou specialitu - chlorella, med, jogurt atp. Dám stranou do hrnků. Připravím si maso, vnitřnosti a masité kosti do jiné velké mísy, naporcuji svalovinu na kostky, případně i masité kosti, pokud se jedná např. o kuřecí paličky, které se nevejdou do krabiček. Dále rozmixuji vnitřnosti, případně přidám dehydrované vnitřnosti. Poté náhodně skládám jednotlivé suroviny do krabiček po 175 g, přidám do některých celé křepelčí vejce, vitamíny/minerály a oleje, krabičky následně zavřu, omyju a vyskládám do mrazáku. Nakonec důkladně vydesinfikuji celou linku a umyji si ruce mýdlem. 

3. Zkrm 

Po zamrazení vždy den předem vytáhnu z mrazáku jednu krabičku s porcí, ta přes noc v lednici rozmrzne, před konzumací jí ještě nechám ohřát venku z lednice (případně v mikrovlnce) a teprve poté se do jídla Alya může pustit. Po dojezení jí umyji čumák, uši a podlahu v okolí misky.