Jdi na obsah Jdi na menu
 


jód v barfu a jeho nebezpečí

14. 9. 2021

Není tomu tak dávno, co jsem narazila na tento článek psaný veterinářem. Popisuje se zde fena krmena barfem, která začala mít potíže se štítnou žlázou a měla podezření na nádorové onemocnění. Později se však zjistilo, že je fena zcela zdravá a problém je způsoben nevhodným složením stravy - prý hotová barfovací směs, kterou paní fenku krmila, obsahovala 70% (!) vepřových gurglí (hrtanů). 

Z tohoto případu se tedy můžeme poučit v několika směrech - v první řadě nekrmit příliš často krky či jejich části, jelikož se při jejich zpracování neodstraňuje štítná žláza, která obsahuje spoustu jódu. Není tedy divu, že pokud zmíněná fena dostávala denně krmivo složené ze 70% z hrtanů, dostávala dlouhodobě nadbytek jódu, což se nakonec projevilo na zdraví. Ano, nadbytek jódu, neboli hypertyreoza, může být stejně škodlivý jako nedostatek jodu, který může vést k hypotyreoze. Prostě a jednoduše - hlídejte obsah jodu v rámci jídelníčku vašeho psa tak, aby jej nedostával málo, ale ani příliš a nezapomínejte, že v krcích či jejich částech je také jod!

Druhé důležité poučení zní, pokud tedy krmíme již hotovou směsí, že si máme vždy kontrolovat, co směs obsahuje a zda je vyvážená, případně ji dovyvážit a jestliže nějakou ze surovin neznáme, zjistíme si, o co jde. Majitelka psa totiž v článku zmiňuje, že o 70% obsahu gurglí nevěděla a ani netušila, co to ty gurgle vlastně jsou. A to je hrozně špatně!

O samotné krmné směsi se 70% obsahem gurglí raději mluvit nebudu - za mě je to nevhodné, až zdravotně závadné složení, které bych Alye nedala a ani vám nic takového krmit nedoporučuji. Nevím, kdo to vyrábí, ale asi by se měl zamyslet....

Celý článek:

https://www.aavet.cz/barf-zdravotni-komplikace-zpusobene-nevhodnym-krmenim-u-fenky-chucky/

UPDATE: Položila jsem si otázku, kolik jodu vlastně taková štítná žláza obsahuje. Zde máte výsledky:

kuřecí krk/ kachní krk - 0,1 mg/kg (zdroj)

vepřový hrtan - 15 mg/1 hrtan (zdroj)

hovězí hrtan - 12 mg/ 1 hrtan (zdroj)