Jdi na obsah Jdi na menu
 


vliv syrové stravy na alergie

20. 9. 2021

Často od veterinářů slýcháme, že neexistuje jediná studie dokazující, že by byla syrová strava jakkoliv psovi prospěšná. To se však změnilo po vydání průzkumu z Finska - ten dokazuje, že psi, jejichž strava obsahovala mezi 2-6 měsíci věku více než 20% syrové složky, vykazují později v životě mnohem méně alergických reakcí. Co naopak zvyšuje pravděpodobnost výskytu alergií později v životě je podávání konzervovaného ovoce či jeho přílišná dávka, nekvalitní ředěný olej, pamlsky sušené vysokou teplotou (tělo je více reaktivní vůči teplem alterovaným proteinům) a pití z kontaminovaných kaluží (bakterie, např. leptospiroza). Co se však posledního bodu týče, výsledek je diskutabilní a zřejmě závisí na konkrétních kalužích, jelikož pití vody venku je zároveň prokázané jako prospěšné při posilování štěněcí imunity a vytváření zdravé mikroflory. Shrnula bych to takto - nechte štěně pít z kaluží pouze pokud je očkované proti leptospiroze a pokud se nejedná o kaluž v blízkosti silnic, města atp., kde je vysoká pravděpodobnost kontaminace. 

Studie dává svůj závěr do souvislosti s hygienickou teorií, kterou jsme si zde již zmínili. Hygienická teorie vysvětluje nárůst alergií a intolerancí u lidí tím, že žijeme jako děti v příliš čistém prostředí, nuže tak naše tělo nemá jak se setkat s patogeny a později na ně reaguje přehnaně v podobě alergie/intolerance. To samé můžeme vidět u psů. Zdraví psi jsou zvířata adaptovaná na konzumování kontaminovaných věcí a vždy tak dělali už od štěněcího věku. V dnešní době však psi vyrůstají v mnohem sterilnějším prostředí (granule jsou oproti syrovému masu svým způsobem sterilní) a tak se v mládí často nemají jak setkat s patogeny, proto na ně přehnaně reagují v podobě alergické reakce/intolerance. Poskytnutím kvalitní syrové stravy, která z principu obsahuje bezpečné dávky patogenů, štěněti pomáháme vytvořit si silnou imunitu, zdravou střevní mikrofloru a určitou odolnost vůči alergiím. Přesně to dokazuje tento průzkum.

Celý text lze najít zde (ENG):

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jvim.16211