Jdi na obsah Jdi na menu
 


bílkoviny, cukry, vláknina, sůl

24. 3. 2021

Bílkoviny

Bílkoviny neboli proteiny jsou základem všech tkání v těle a tvoří je aminokyseliny. Existuje zhruba dvacet základních aminokyselin, ze kterých jsou tvořeny všechny proteiny, a ne všechny si tělo člověka či psa umí vyrobit samo. Ty, které tělo samo vyrobit neumí, se nazývají esenciální. Pro psy jsou esenciální aminokyseliny arginin, histidin, isoleucin, lysin, leucin, methionin, fenylalanin, tryptofan a valin. Zdrojem bílkovin jsou především živočišné produkty jako maso a vejce a při správném množství kvalitních surovin bychom měli bez problému pokrýt denní potřebu. Proteiny jsou však náchylné k rozkladu za zvýšené teploty - vaření tedy značnou část z nich zničí.

Kromě standartních esenciálních aminokyselin existují i tzv. podmíněně esenciální, látky, které si tělo ne vždy umí vyrobit v dostatečném množství, a těmi jsou taurin a glukosamin. Při nedostatku taurinu často dochází k srdečním chorobám a při nedostatku glukosaminu může zvíře trpět zažívacími potížemi či náchylností ke kloubním onemocnění. 

Sacharidy

Sacharidy jsou další součástí potravy. Může se jednat o jednoduché cukry jakým je glukoza, které slouží jako výchozí látka při buněčném dýchání nebo složené cukry (polysacharidy), jež mají převážně zásobní funkci. Příkladem může být živočišný zásobní sacharid glykogen vyskytující se ve svalech, srdci a játrech nebo rostlinný škrob. V malém množství jsou cukry prospěšné pro správnou funkci organismu (denní dávku pro psa pokryje ovoce - obecně psi primárně získávají energii spíše z živočišného tuku a sacharidy jsou spíše potravou pro střevní mikrofloru v podobě vlákniny), v nadměrném množství však na psa mají stejně negativní účinky jako na člověka. Situace je však jiná při onemocnění jater či žlučníku, kdy pes vyžaduje příjem minima tuku - pak lze tuk nahradit sacharidy. Také velmi aktivní psi nebo štěňata miniaturních plemen mohou dostávat více ovoce a obilnin.

Vláknina

Vláknina je nestravitelný rostlinný materiál, který podporuje střevní peristaltiku a poskytuje potravu pro střevní mikrofloru, jež pomáhá s trávením a syntetizuje vitamíny. Za vlákninu považujeme celulozu, hemicelulozu a pektin. 

Sůl 

Za sůl se považuje chlorid sodný neboli kuchyňská sůl. Sůl je v malých dávkách prospěšná. 

(glukoza) - zdroj: cukrovka.cz

Zdroj: Julia Fritz - Barf