Jdi na obsah Jdi na menu
 


stopové prvky

24. 3. 2021

Stopové prvky jsou v potravě potřeba pouze v malých množstvích, nicméně jsou klíčové pro správné fungování organismu a jejich nedostatek může u psa vyvolat zdravotní problémy. Jedná se konkrétně o železo, měď, zinek, mangan a jod. Zatímco železa dostává pes většinou dostatek, Zinek, měď, mangan a potenciálně i jod bývají nedostatkové a je dobré buď krmit suroviny bohaté na tyto prvky či umělé doplňky.

Železo je důležité především pro krvetvorbu, jelikož je součástí hemoglobinu, který obsahují červené krvinky, v menší míře jako kofaktory do enzymů. Jeho nedostatek způsobuje anémii. Můžeme jej nalézt zejména v krvi, červeném mase a vnitřnostech jako jsou játra nebo slezina. Štěňata potřebují výrazně více železa než dospělí psi.

Měď je prvek, kterého často mívají psi na syrové stravě nedostatek, proto bychom její množství měli hlídat. Podílí se na tvorbě pigmentu srsti a transportu železa. Nedostatek mědi může rovněž vyústit v anémii nebo ve vady chrupavek a šlach. Na měď jsou bohatá játra. 

Zinek hraje zásadní roli v imunitním systému a slouží též jako katalyzátor různých metabolických reakcí, zároveň působí protizánětlivě a podporuje zdraví srdce a očí. Zinek by měl pes přijímat v poměru 8:1 k mědi.

Mangan se vyskytuje v plodech, ořeších a semenech a též se účastní metabolismu. Dále jsou na něj bohaté mušle, stejně jako na chondroitin a glukosamin.

Příjem jodu by měl být regulován, neboť jak nadbytek, tak nedostatek vyvolává vážné zdravotní problémy. Má klíčový význam pro správné fungování štítné žlázy, která ovlivňuje metabolismus i chování. Pozor, jod se nachází i průdušnicích a jejich nadměrná konzumace může vyústit v jeho nadbytek. Stejně tak je ale vhodné jej doplňovat buď krmením mořských živočichů či kelpy, neboť v obyčejném mase (vyjma krční partie) je jodu velmi málo.