Jdi na obsah Jdi na menu
 


vitamíny

24. 3. 2021

Slovo vitamíny pochází ze slova vita, neboli život, takže v překladu se jedná o životně důležité látky. A skutečně tomu tak je - vitamíny mají, podobně jako stopové prvky, nenahraditelnou roli v organismu, liší se pouze tím, že se jedná o látky organického původu, tzn. vyrobené jiným organismem. Vitamíny se dělí do dvou kategorií - rozpustné v tuku a rozpustné ve vodě. Toto dělení je zásadní, neboť vitamíny rozpustnými ve vodě se nelze předávkovat (přebytek tělo vyloučí), zatímco ty rozpustné v tucích mají tendenci se hromadit a ukládat, což může vyústit v hypervitaminozu. Nejprve se zaměříme na ty rozpustné v tucích. 

Vitamín A

Tento vitamín se jinak nazývá retinol a účastní se správného vývoje kostí a samozřejmě také figuruje v očích jako součást rhodopsinu. Na vitamín A jsou bohatá játra, proto je na místě opatrnost při jejich zkrmování. Dále je ve formě betakarotenu obsažen např. v brokolici a v mrkvi. Psi totiž dokáží betakaroten metabolizovat v retinol. Pokud však krmíme suroviny bohaté na betakaroten, nemusíme se předávkování bát, jelikož pes přemění pouze to, co potřebuje.

Vitamín D

Řídí tvorbu kostní tkáně. Jeho nadbytek vede k hyperkalcifikaci (mohutnění kostí, vápenatění měkkých tkání, ukládání vápníku v cévách). Vitamín D můžeme nalézt především v tučných rybách a mořských plodech. Bohužel psi nejsou schopny vyrábět vitamín D za pomoci slunečního záření tak jako člověk a získává jej tedy pouze z potravy. Je nutné psovi zařadit do stravy tučné ryby nebo přidávat rybí olej, protože v samotném mase je vitamínu D málo.

Vitamín E - tokoferol

Jedná se o antioxidant hojný především v semenech, klíčcích, oříšcích. Má protizánětlivé účinky, působí pozitivně na zdraví srdce, nervů a očí a pomáhá předcházet rakovinnému bujení. V mnoha jídelníčcích bývá nedostatečný, proto je vhodné jej jednou za čas podat jako doplněk.

Vitamín K

Vitamín nezbytný pro srážení krve. Netřeba jej do potravy doplňovat, jelikož přirozeně vzniká ve střevech činností symbiotických bakterií.

A nyní vitamíny rozpustné ve vodě. 

Vitamín C - kyselina L-askorbová 

Zásadní vitamín pro tvorbu měkkých tkání, účinkuje i jako antioxidant a katalyzuje mnohé reakce. Známou nemocí z nedostatku vitamínu C jsou kurděje. Psi si na rozdíl od lidí a morčat umí vitamín C vyrábět sami, proto není nutné jej do potravy přidávat.

B- komplex 

Tvoří jej vitamín B1 neboli thiamin, který zajišťuje správnou funkci nervového systému a hypovitaminoza vyvolává nemoc zvanou beriberi a je hojný v pivovarských kvasnicích, dále B2 (riboflavin), B3 (niacin) - součást enzymů a metabolismu, B5 (kyselina pantotenová) - součást koenzymu A, B6 (pyridoxin) - účastní se metabolismu, jeho dostatečné množství pomáhá předcházet vzniku močových kamenů, B9 (kyselina listová) - vyráběna za normálních podmínek střevní mikroflorou a B12 - syntetizován slinivkou břišní. B-komplex se hojně nachází převážně v živočišných surovinách (maso, vnitřnosti, vejce, mléko, kvasinky), některé (kyselina listová) i v zelenině.

(beta-karoten) - zdroj: hplc1.sweb.cz